Thursday, January 26, 2012

carrot soup!

morotssoppa

ca 500 gram morötter (jag brukar använda ca 8 normalstora)
en gul lök
en chilipeppar (jag använde jalapeno vilket vart superstarkt, men då använde jag även
kärnorna. men avgör själv vilken hetta du vill ha)
ca 2 cm färsk ingefära
ca 1 liter vatten (beroende på önskad tjocklek)
1 burk kokosmjölk
1 burk kokta linser (tippar på att det är ca 2 dl okokta)

skala och hacka löken. fräs i en gryta på mellanvärme tills den blivit genomskinlig.
salta och peppra lite. skala och hacka morötterna i ca 1,5 cm tjocka bitar (beroende på
hur bråttom du har. bråttom = smalare bitar så det kokar snabbare). skala och riv
ingefäran på den fina sidan av rivjärnet och hacka chilin/jalapenon. i med morötterna
i grytan, tillsammans med ingefära och chili. låt fräsa med i ca 1 minut, sen späder du
med vatten tills allt i grytan är just täckt. på med lock och låt koka på lite högre
värme än du fräst löken, tills morötterna är genomkokta och mjuka.
fram med stavmixern och mixa tills den är slät. späd med mer vatten och kokosmjölk.
smaka av med kryddor. låt koka upp en gång till och tillsätt sist de kokta linserna.
om du har o-kokta kan du lägga i de samtidigt som morötterna, eller ungefär då hälften
av kokningen av morötterna gått.

hoppas du gillar det!

ps. två saker angående chili. jag läste nyligen att du dels får större mättnads-
känsla om du äter kryddstark mat, men också att det är beroende-framkallande.
min pojkvän använder hot-sauce till de flesta maträtter men denna gång behövde
han dock inte det. den frigör samma lyckokänslor som träning gör (vilket är den
"kicken" man är beroende av, alltså) kul va? ds.

///

carrotsoup

about 500 gram carrots (8 normal sized ones, add more if you'd like)
1 yellow onion
1 chili (i used jalapeno pepper which got super spicy, but i also used the seeds
so that's why. chose yourself what kind of heat you want it to be)
about 2 cm fresh ginger
1 liter of water (depending on thickness, add less or more if you want)
1 can of coconut milk
1 can of pre-cooked lentils (i guess it is around 2 dl un-precooked)

peel and chop up the onion. fry in a large pot on medium heat until seethrough.
add a bit of salt and pepper. peel and chop the carrots for about 0,8 inches (depending
on if you're in a rush or not. in a rush: smaller pieces). peel and grate the ginger
and chop the chili/jalapenon in small pieces. add the carrots, ginger and chili in the
pot. fry together for about 1 minute. add water so that it is just covered and let boil
together until carrots are done and soft. use the mixer to make the soup lean.
add the coconut milk and more water. bring to boil and when done you add the lentils.
if you're using un-cooked lentils, i suggest you add them around when you add the carrots
or when the carrots are about 10 minutes from soft.

enjoy!

ps. two two things about chili. i just read that you feel more full if you eat
spicy food, and also that it is addictive. my boyfriend uses hot sauce with to
of our meals, although he didn't use it this time. it releases the same sorts of
happiness feelings like working out does. fun, right? ds.

Photobucket

No comments:

Post a Comment

about

My photo
25 year old long haired girl, living in vancouver (canada), love creativity and cinnamon buns, photography, sunshine, family and friends and bicycles.
Powered by Blogger.